Nyheter

Uno regler

Uno er et kjært minne for de fleste, både på grunn av den enorme gleden det har gitt og frustrasjonen det har medført. Det ble utviklet av Merle Robbins, og eies nå av leketøysmerket Mattel. Det har blitt populært verden over og kan minne om vri-åtter, men med noen ekstra spesialkort som raskt kan endre hele spillet.

Mer spesifikt

Uno har offisielle regler, men det betyr ikke at du ikke kan tilpasse spillet og lage dine egne. Vi skal gå igjennom de offisielle reglene, slik de ble opprettet av Robbins. Det er viktig å merke seg at Uno-kortene kan variere noe, avhengig av hvor i verden de er produsert og hvor gamle de er. Unokortene kommer som regel vanligvis i rød, gul, blå og grønn.

Uno er et kortspill for to eller flere spillere. Målet med spillet er å bli kvitt de syv kortene du har på hånden ved å finne et kort som samsvarer med det som ligger øverst på bunken på bordet. Pass derfor på at du holder hendene tett til brystet slik at ingen av motspillerne kan se hvilke kort du har. Legg et kort med forsiden opp på bordet, og legg resten av bunken med forsiden ned ved siden av.

Når det er din tur, legger du et kort fra hånden din med forsiden opp på bordet. For å legge et kort trenger du enten samme farge eller samme tall som kortet som allerede ligger der. Hvis du legger et kort med samme tall, men en annen farge, vrir du og starter en ny farge.

Spesialkort med farge må plasseres på samme farget kort. For eksempel, et grønt spesialkort kan ikke plasseres på en gul eller rød 2’er. Hvis du ikke har et kort som passer med det øverste kortet, kan du legge et “bytt farge”- eller “bytt hånd”-kort. Dersom du heller ikke har noen av disse, må du trekke tre kort fra bunken på bordet. Hvis ingen av disse kortene passer, må du melde “pass”. Du trenger ikke å bruke eventuelle spesialkort du har på hånden og kan spare dem til senere om du vil.

Noen ganger kan det være lurt å hive seg over bunken å ta kortene før nestemann. Dette kalles for å “tømme” bunken og det betyr at du kan ta alle sammenhengene kort opptil ti. Du har lov til å avslutte med et kort som du kan bruke slik at du sikrer deg flest poeng.

Hvordan spillet ender

Når en spiller er klar etter å ha blitt kvitt alle kortene de har på hånden, må de si “Uno”. Personen som først blir ferdig er rundens vinner. Resten av spillerene må telle poengene i kortene som er igjen til dem. Noen kort har en fast verdi, og disse er:

  1. Kortene fra 0-9 har sin egen verdi, som er lik tallene på dem.
  2. “Trekk to-kort” gir deg 20 poeng.
  3. “Stoppkort” gir deg 20 poeng.
  4. “Vri-kort” gir deg 50 poeng.
  5. “Vendekort” tildeler deg 20 poeng
  6. “Vri-kort” gir deg 50 poeng.
  7. Poengbeløpet for spillvarianten «Vri og trekk fire-kort» er 50.
  8. “Vri og bytt hånd-kort” gir deg 50 poeng.

Det finnes mange måter å bruke poengene på. De kan deles ut til seieren for hver runde, eller alle kan fås negative poeng og den med flest minuspoeng taper. Man kan også gi alle deltakerne poeng for å se hvem som oppnår den beste scoren over flere runder.

Spesial kort

Skiftefarger-kortet

Med dette kortet kan spilleren som legger det ned velge og skifte til ethvert fargevalg. Denne fargen må spilles i minst en runde, før den igjen kan vris. Fargen som er blitt skiftet til gjelder helt til noen endrer den på nytt. Du kan benytte dette kortet når du ønsker, så lenge det ikke er ditt siste kort før seieren.

Snu kortet

Man blir med i leken etter å ha snudd. Den spilleren som la ned før deg, er nå den som legger ned etter deg. Det fortsetter helt til det legges ned et nytt ‘snu’-kort.

Uno er et morsomt, men samtidig enkelt spill som kan garanterer endeløse timer med morosam underholdning for venner og familie. Man kan spille Uno på nett mot andre eller mot datamaskinen, eller man kan kjøpe seg et sett kort – disse finnes i alle bokhandlere og spillbutikker. Det finnes også andre, artige varianter som Juno og Spin å prøve ut. Om man virkelig vil skape sitt eget spill kan man lage sine egne Uno-regler – slik gjør du spillet enda mer unikt.